Aprilvasen er modelleret af Bente Skjøttgaard. Den er fyldt med et væld af kviste, der er bristefærdige med knopper og små, grønne blade. Foråret er godt på vej, som de gule Følfod, Vorterod og Påskeliljer fortæller.

72. BUKETTUR
Staushede Plantage, Tranekær Mose og Storvildtstrofæer


TID: Søndag den 21. april 2024
Kl. 13.00 til 16.00

ALLE er velkomne. Arrangementet er GRATIS

MØDESTED kl. 13: Asserholtvej 14, 6621 Gesten

Vi mødes ved jagthytten for enden af grusvejen til en travetur på 3-4 km med en længere kaffepause – huske at medbringe egen kaffe/te. Vi går gennem Staushede Plantage til søen ved Tranekær Mose. Netop traner er der for tiden en del af i området. Gennem de seneste år er de vendt tilbage til området. Da Buketbanden gik testtur, kunne de i den grad høres, og en flok på 12 stk. cirklede højt oppe over plantagen på den gode opdrift, mens andre mindre grupper fløj lavere.

Her ved Evighedstræ nr. 103, der er fra omkring 1920, krydser Buketturen en tidligere tur. Her ses Buketbanden, der på denne testtur fra venstre var Knud Feddersen, Ingeborg Schönberg og Mogens Kjær Poulsen – alle tre fra Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdeling, der arrangerer turene sammen med Haveselskabet Vejen og Vejen Kunstmuseum.
Til højre ses mirabeller, der nu står og lyser op med deres livsbekræftende flor af hvide blomster.


TRANEKÆR MOSE

I mosen blev der under 2. Verdenskrig gravet meget tørv, så søen fik sin nuværende ganske store størrelse – for det meste relativ lav, men efter sigende med nogle ganske dybe dele med stejle kanter. Her er et rigt liv af både fisk og fugl. Mange Gesten-borgere har haft små parceller i mosen med arealer, som de færreste i dag har styr på. Det er ved at være længe siden, der har været gravet tørv på stedet, men højderyggene mellem lodderne er endnu tydelige. Med al den regn, der for tiden falder, er her ret vådt, og gummistøvler/vandtæt fodtøj SKAL med på denne travetur.

STORVILDTJÆGERNES TROFÆSAMLING

Fra søen går vi ad våde, vandmættede småstier videre mod vest, til vi når en for egnen lidt usædvanlig jagtstue. Ved Vivi og Christian Jensens hjem er der en længe med imponerende jagttrofæer fra deres rejser rundt i store dele af verden. Her kan man komme helt tæt på tre girafhoveder og et girafkranie – et flodhestekranie er der også. Krokodille- og Zebraskind ligger der på gulvet, mens uendelig mange arter af gazeller, antiloper og andre springende, firbenede løbere har fået plads med deres udstoppede hoveder og flotte gevirer. Mange af trofæerne er fra safarier til Afrika, men der er også en del af dem, der fortæller om jagter nordpå i kolde egne efter bl.a. Moskusokser og rener.

Når vi når frem, får vi vores kaffe, mens Christian Jensen, der er formand for Nordisk Safari Klub, viser billeder og fortæller om jagt og især om trofæjagt. Han fortæller, at velorganiseret jagt kan være med til at redde arter. Nogle steder bliver store jagtfarme grundlaget for naturbevarelse og biodiversitet.

I jagtstuen hos Vivi og Christian Jensen kan man bl.a. se et krokodille- og et zebraskind på gulvet. De imponerende trofæer hænger på væggene. I samlingen er der hele træ girafhoveder og et -kranie. Under besøg i jagtstuen fortæller Christian Jensen blandt anden om de organiserede jagtfarme.

APRIL-BUKETTEN

Månedens buket er en af de artsrigeste vi længe har plukket. Luften er blevet varm, og det pibler frem med store knopper og små, grønne blade af Fjeldribs, Aronia, Syren, Alm. Hyld, Avnbøg, Alm. Røn og Bornholmsk Røn, Slåen, Rødel, Dunbirk, Eg, Pil, Tørst, Dunet Gedeblad, Japansk Pileurt, Hassel, Hindbær, Lærk og Tjørn. Bøgen og Porsen står endnu brune. Mirabel sørger for de første hvidtblomstrende kviste, mens Følfod, Vorterod og Påskeliljer giver bukettens livskraftige gule toner. Anemonerne står og lyser i skovbunden, men var blevet trætte og tørre inden buketten blev samlet og fotograferet. Dem kan vi nok endnu nå at nyde, når vi går turen.

APRIL-VASEN

Månedens vase er lavet af Bente Skjøttgaard, der er blandt kunstnerne, der har taget del i museets projekt Alkymistisk Træf, og er med på museets aktuelle udstilling. Som hendes bidrag til udstillingen er månedens vase med sin træstubsagtige form en hyldest til vores danske træer. Glaseringen kan være med nogle af resterne fra hendes arbejde med at rekonstruere Niels Hansen Jacobsens franske nabo Jean Carriès glasurer. To steder er vasen smykket med monteringer i en legering af tin og zink – en hilsen til vores billedhuggers leg med de to materialer. Slutteligt er der også lidt af en lyserød, skummet masse, der minder om skumfiduser. Med benmel og benaske har hun eksperimenteret med stofligheder, der koger op, og minder om nogle af Niels Hansen Jacobsens mere vulkanske overflader. Tak for endnu en flot månedskrukke, der samtidig er et nye værk i museets samling.

Aprilvasen er modelleret af Bente Skjøttgaard. Den er fyldt med et væld af kviste, der er bristefærdige med knopper og små, grønne blade. Foråret er godt på vej, som de gule Følfod, Vorterod og Påskeliljer fortæller.