FORMIDLINGSPROJEKT
ENDER SOM UNIKKE MØNSTERPOSER

Af Teresa Nielsen, museumsleder

Fra 2006 har Vejen Kunstmuseums atelierloftet dannet rammen om både museets formidling samt om Vejen Billedskoles ugentlige undervisning af lidt over 80 elever og dertil LOF-aftenhold.
På atelierloftet – der i 2011 blev åbnet op i kip med det gode ovenlys, der hører sig til i et inspirerende atelier – arbejder museets formidler, billedhugger Sophus Ejler Jepsen, særligt med to under-visningsforløb, der med uendelig mange variationsmuligheder på en berigende måde knytter an mellem fagene dansk og billedkunst eller matematik og billedkunst i usædvanlige ud-af-huset-lærings-aktiviteter. I begge forløb er der masser af håndarbejde, udfordring til fantasien og god brug af computeren. Det ene skoletilbud handler om ABC og bogstaver, det andet om:

Symmetriakser, spejlinger og mønstre
På museet møder man værker komponeret med spejling om en symmetriakse. Mest iøjefaldende er Jens Lunds 1898-malerier af Dagens og Nattens Blomst. På atelierloftet arbejder skoleklasser og efterskolehold med egne motiver, som lægges ind i computeren i tilgængelige gratisprogrammer. De spejler om 1, 2 eller flere akser. Gradvist opstår et mønster, der vokser til et felt, en bane – som på stof og tapet kaldes rapport, et mønsterforløb, der kan gentages i det uendelige.


Mønstre til stof til poser

I foråret 2013 samlede Sophus Ejler Jepsen et arsenal af mønstre, og ønsket opstod om at se dem på tryk. Forsøget blev gjort på syntetisk banner-stof. Trykkene præsenteredes ved Vejen Musikskoles Gallakoncert i maj 2013 – omtalt i Kunst omkring Trolden nr. 2 i år. Hen over sommeren har en frivillig sygruppe klippet bannerne op. Trykningen var nøje tilrettelagt. Hvert felt svarer til stoffet til en god, stærk og ualmindelig farvestrålende mulepose. De har stået til salg i museets kiosk. De er en let, relativt billig gave, med en overkommelig porto, når de fx sendes til Australien eller Østrig. Tænk, mønstre fra Vejen Kunstmuseums formidlingsværksted går nu frit rundt på den anden side af kloden og annoncerer for museet med et flot logo og er særlig iøjefaldende i kraft af de vilde mønstre. Første læs poser er ved at være udsolgt… nu bliver der talt om at sætte en ny produktion i gang. Denne unikke vare, hvor der kun trykkes én pose af hvert mønster, bliver til på Vejen Kunstmuseum og forhandles kun dette ene sted.
På sigt kan skolerne, når de har fundet finansieringen, få trykt deres egne mønstre, som de siden kan sy til forklæder, penalhuse… eller vanter, som var resultatet af det allerførste trykforsøg gjort i sensommeren 2013 i samarbejde med Rebecca Noer og et af hendes kreative hold fra Ladelund Efterskole.