Billedhugger Esben Klemann gæster Vejen Kunstmuseum
onsdag den 2. april kl. 19.30 - GRATIS

Det er for alvor ved at blive forår og tid til atter at komme ud i landskabet. Måske går turen forbi nogle af de 15 skulpturelle værker, som billedhugger Esben Klemann har sat rundt om i Vejen Kommune som led i projektet EGNSBETON.
Er man nysgerrig på arbejdsgangene bag og vil vide mere om, hvorfor skulpturerne ser ud som de gør, er placeret hvor de står eller hvad kunstneren ellers har lavet og går og arbejder med, kan man høre mere på Vejen Kunstmuseum onsdag den 2. april kl. 19.30, når Esben Klemann kommer og taler om sit virke og særligt også om Egnsbeton. Foredraget finder sted på Atelierloftet over særudstillingssalene, da et store renoveringsarbejde er i gang i Skibelundsalen, der netop nu er fyldt med et 10 meter højt stillads.
Da EGSNBETON blev opsat i efteråret 2013 ramte projektet en fagnørds interesse. Redaktør for fagtidsskriftet BETON, Jan Broch Nielsen, ville gerne høre mere, men ville afvente foråret inden han i fagbladet satte fokus på projektet. For et par uger siden tog han turen til Vejen for at se og høre mere om projektet. Jan Broch Nielsen var begejstret for at se beton brugt på den underfundige måde, som Esben Klemann ynder. Betonbuen i fortovet på parkeringspladsen ved Østergade/Øster Alle gjorde indtryk ved sin spændte form og markante placering på et sted, hvor man ellers ikke ville forvente at møde kunsten. På marken ved Skodborg Kirke gjorde Esben Klemanns skulpturelle brønddæksler indtryk på en anden måde – ved modsat at være helt underspillede. For en ”betonmand” var det særlig spændende at se, hvordan det skulpturelle dæksel tættest på kirkediget samtidig fik sat fokus på al den beton, der i forvejen er brugt dér på marken. Kan man abstrahere fra den indpodede vedtagelse om, at beton er grimt, er der på marken opstået et fint samspil mellem former og materiale. Ved Rødding Højskole så han, hvordan en indlånt gruppe varianter over de velkendte byggeplads-afspærringsklodser havde givet nyt liv til et gammelt betondæk, og højdepunktet blev synet af Esben Klemanns meget høje kantsten ved parkeringspladserne overfor Øster Lindet Kirke.
Netop i Øster Lindet var der også stof til en anden artikel i BETON-bladet. Ved kirken står Niels Hansen Jacobsens monument for sognets faldne under 1. Verdenskrig. Når planterne udenom dør bort om vinteren ser man tydeligt, at den store sten er sat på en sokkel af marksten, som billedhuggeren har sat i et skulpturelt bånd af betonfuger. Materialet har han også brugt i store skulpturelle værker, som da han i 1923 modellerede Troldespringvandets figurer. Og små 10 år tidligere modellerede han direkte i våd cement de to mægtige jætter, der nu står i Lindegade i Vejen. Den proces ville i dag kræve en særlig blanding, da man nu primært arbejder med en ret flydende beton.

Læs mere om EGNSBETON her