Vejen Kunstmuseum og Statens Kunstfond inviterer ud til den døgntilgængelige kunst rundt om i Vejen kommune

Se billeder fra turen her


I uge 41 sættes der nationalt fokus på kunst i det offentlige rum i anledning af Statens Kunstfonds 50 års jubilæum. Der udkommer en bog om 25 udvalgte kunstprojekter, heriblandt Sophia Kalkaus ”Lenticula” i Skibelund Krat. Tilmed udbydes 6 steder i Danmark særlige kunstture, busudflugter til udvalgte værker i de forskellige dele af landet. Statens Kunstfonds mål med initiativet er at skabe øget lokal opmærksomhed om kunst i offentlige rum i al almindelighed og særligt på de kunstværker, som Statens Kunstfond har været med til at opstille. Turene er gratis. Som lokal samarbejdspartner arrangerer Vejen Kunstmuseum en udflugt, der er programsat til søndag den 12. oktober kl. 10-14.30. Pladserne fordeles efter først til mølle princippet ved henvendelse til museet. Deltagerne bedes efter behov medbringe drikkevarer og madpakke til fortæring undervejs.

Turen starter på Museumspladsen ved Vejen Kunstmuseum med en introduktion til Troldespringvandet, Niels Hansen Jacobsen og ”Militarismen”. Her er også fortællingen om Hans og Birgitte Börjesons stentøjs-brostens-skiltning fra Vejen Station til kunstmuseet, som Statens Kunstfond finansierede i 1997. Dernæst følger en travtur til Esben Klemanns betonbue i belægningen ved Rema 1000, 200 meter fra Museumspladsen. Retur og gennem passage til Lindegade for at se Esben Klemann pullert og fortsætte til fods til stationen, hvor han har lavet en betonbænk opstillet efter aftale med DSB og BaneDanmark.

Fra stationen går turen videre til Vejen Idrætscenter for at se Peter Carlsens monumentale stentøjsskulptur ”Verdensmestre”, som Statens Kunstfond muliggjorde i 2011. Her står også et par af Esben Klemanns betonskulpturer.

Næste stop er anlægget i Bække for at se Niels Hansen Jacobsens havfruespringvand. Derfra er der en kort travetur til Ursula Munch-Petersens hærvejsrelief ”Tiderne Skifter” på menighedshusets gavl. Det kom op som led i Statens Kunstfonds initiativ ”Kunst langs Hærvejen”. Fonden stod også bag Bente Skjøttgaards hærvejsrelief ”Spor”, der blev indviet i foråret 2011. Bente Skjøttgaard er med på udflugten og fortæller på stedet om sine tanker bag og gennemførelsen af det store projekt med de 10 tons ler til det 30 kvadratmeter store relief.

Sidste stop på turen er Skibelund Krat, hvor Sophia Kalkaus ”Lenticula”. Det blev indviet i sommeren 2011 også som en del af Statens Kunstfonds projekt ”Kunst langs Hærvejen”. Dermed knytter værket an til den lange rejse til Santiago i det nordlige Spanien. ”Lenticula” ligger som et tyst, vandret værk i anlægget med de lodretstillede historiske mindesmærker med hovedværker som Niels Skovgaards "Magnusstenen" og Niels Hansen Jacobsens ”Modersmålet”. Fra Krattet går turen tilbage til Vejen. De vandrelystne kan med kortet i folderen om Skibelund Krat (medbringes på busturen) gå ad de lukkede stisystemer retur til Vejen. Det er en fin og fredelig tur på ca. 5 km.

Landets fem øvrige kunstudflugter i anledning af 50-års jubilæet arrangeres af:

· Kunsten i Ålborg (9.10. kl. 14-16.30)
 http://www.kunsten.dk/da/besoeg-museet/arrangementer/gratis-kunstrejse-i-nordjylland

· Viborg Kunsthal (9.10. kl. 17-19)
 http://viborgkunsthal.viborg.dk/Kalender/2014/Oktober/udflugt-offentlige-udsmykninger

· Gl. Holtegaard (10.10. kl. 10-14)
 http://www.glholtegaard.dk/kunsttour-bustur-10-okt.html

· Brandts, Odense

· Arken, Ishøj



 
Bente Skjøttgaard ses her foråret 2011 ved indvielsen af hendes 10 tons tunge relief "Spor" sammen med Stig Benzon og hans præmietyr af særligt fredet jysk landkvæg, "Valdemar Atterdag".



Statens Kunstfond opfordrer alle, der er med på kunstturen på søndag til at tage billeder undervejs og lægge dem ud på nettet. Statens Kunstfond bruger #kunstfond50 om jubilæet og derudover #kunsttours om busturene på www.facebook.com/kunstfond og Twitter @kunstfond