Mennesker, Magt & Monumenter
GRATIS aftenarrangement på Vejen Kunstmuseum
Tirsdag den 28. oktober kl. 19.30

I juni afholdtes på initiativ af KØS – Danmarks specialmuseum for kunst i det offentlige rum, Køge – et debatarrangement i Skibelund Krat. Med journalist Torben Steno som konferencier bestod panellet af: Historiker Inge Adriansen, den tidligere formand for Skibelundforeningen Jørgen Kloppenborg Skrumsager (efterkommer til H.D. Kloppenborg, der mindes ved festpladsen) samt Mads Rykind-Eriksen, forstander på Rødding Højskole, hvor de legendariske grundlovsmøder blev holdt inden 1864, og fra 1865 fortsatte i Skibelund Krat.
Debatarrangementet var en del af optakten til en nu aktuelle, forskningsbaserede udstilling på KØS under overskriften MAGT, MENNESKER og MONUMENTER. Udstillingen kan ses frem til og med den 22. februar 2015.

Tirsdag den 28. oktober
gæster udstillingen kurator, museumsinspektør Lene Bøgh Rønberg fra KØS Vejen Kunstmuseum for at at tale om nutidens aktuelle mindesmærker.
Traditionelt set er mindesmærket det permanent opstillede monument, der fejrer en central person eller en historisk begivenhed. Genren oplever imidlertid i disse årtier en fornyet interesse, og flere nye typer mindesmærker er opstået.
Foredraget sætter fokus de nye tendenser indenfor feltet. Det gælder f.eks. fraværsmonumenterne, der rejses over tab og traume, tendensen at hylde befolkningsgrupper, der tidligere har været udgrænset fra genren samt ny typer monumenter over fred og fremtid.
Foredraget viser også de ”selvgroende” mindesmærker, hvor lokale borgere markerer dramatiske hændelser med lys og blomster i det offentlige rum eller fejrer deres parforhold ved at sætte kærlighedslåse på en bro.
Arrangementet rundes af med en samtale med museumsleder på Vejen Kunstmuseum Teresa Nielsen om mindesmærkerne i Skibelund Krat.