Modersmålet og organiske arabesker
- tilbud om et par rige søndags-fortællinger

Danmarks Radio stillede torsdag den 11. september i udsendelsen ”Sproglaboratoriet” skarpt på Niels Hansen Jacobsens skulptur ”Modersmålet”. Hør hele udsendelsen her
Monumentet har over årene haft stor betydning for sønderjyderne og blev højnet til at være et mindesmærke over det danske sprog. I dialog med museumsleder Teresa Nielsen fra Vejen Kunstmuseum blev det til en snak om skulptur, sprog og politisk kunst.
I forlængelse af udsendelsen er det nu aftalt, at Teresa Nielsen holder en offentligt tilgængelig omvisning i Skibelund Krat søndag den 5. oktober kl. 13 – både for Sproglaboratoriets lyttere og for alle andre nysgerrige sjæle. Omvisningen starter ved parkeringspladsen lige ved festpladsen.

”Modersmålet” vender med hele sit væsen så stærkt mod syd, at skulpturen næsten er et relief. Midt for ser man den ”ædle Kongebrud”, der ”lo så hjerteligt at alle lænker brast”. Til højre smyger sig hednes pelsforede kåbe, der mod venstre afvejes af et frodigt Jugenstil/art nouveau ornament, som må være hugget efter tegning af Niels Hansen Jacobsens gode ven, tegneren og maleren Jens Lund. Han er frem til den 16. november aktuel i en stort anlagt udstilling på Vejen Kunstmuseum. Den næstsidste omvisning i den udstillingen finder sted netop søndag den 5. oktober kl. 15. Også her er alle velkomne, og de meget ihærdige kan tage del i begge omvisninger, for turen rundt i Krattet slutter, så der er tid til at nå ind til Vejen til kl. 15.