Tilbage i 2005 lavede Birgit Bjerre på op-fordring logo til TROLDEPARKEN i Vejen. Motivet går igen i forbindelse med indretningen af udstillingen i Skibelundsalen på Vejen Kunstmuseum.


Birgit Bjerre trolde-udstilling på Vejen Kunstmuseum

Om eftermiddagen lørdag den 27. juni kl. 15 åbnes i Skibelundsalen en tætpakket udstilling om det troldeunivers, som Birgit Bjerre (1926-2014) byggede op. Ved åbningen taler museumsleder Teresa Nielsen og Birgit Bjerres nevø Leif Bjerre. Alle er velkomne til at komme og være med - og der er som altid GRATIS ADGANG. ​

Tilbage i efteråret 2002 gæstede Birgit Bjerres hyggelige, børnevenlige trolde for første gang Vejen Kunstmuseum. Et udvalg af de originale farvelagte linoleumstryk til hendes troldebøger var udstillet i forbindelse med Morten Grues scenografi, hvor han midt i Skibelundsalen byggede en troldhøj på gloende pæle. Hendes tre troldebøger kan du bladre i ved at klikke her.

I 2005 blev vartegnet for Troldeparken ved Anlægget i Vejen Birgit Bjerres trehovedet trold, som gipskonservator Jørgen Bau har modelleret efter hendes tegninger. I 2007 kom fire mindre trolde til – og en troldebænk til børn er i støbeskeen.

Da Birgit Bjerre døde i oktober 2014 arvede Vejen Kunstmuseum originalerne til hendes troldebøger og en samling af hendes øvrige værker. Først på året var der en mindeudstilling i hendes hjemby, Faaborg, og fra 27. juni til 6. september vises i Vejen et udvalg af hendes værker med hovedvægten på hendes trolderier i tegninger, tryk og modelleret – som Niels Hansen Jacobsen var hun også fascineret af keramikkens verden.

Birgit Bjerres eventyrlige univers rummer meget andet end trolde. Som en del af højskoleverdenen med en mangeårig tilknytning til Odder Højskole levede hun sig ind i den nordiske mytologi, som Ludvig Schrøder i Askov havde fremhævet som en vigtig ballast – for han mente, at man i fortrolighed med fortidens fortællinger var godt godt rustet til at forstå fremtiden. Udstillingen byder også på hendes bestiarium, hvor hun har givet form til 36 fabelvæsner som Lindormen, Pegasus, Basilisken, Fugl Føniks, Helhesten og Sleipner. I den mere naturtro del af hendes arbejde ligger oplægget til en bog med arbejdstitlen ”Skovtroldens Flora” – en botanisk omhyggelig og kunstnerisk levende naivistisk skildring af de vilde planters skønhed fra rod til blomst, blad og frøstand.

Til BØRNEFAMILIER rummer udstillingen en del kreative aktiviteter med tilknytning til Birgit Bjerres univers med puslespil, farvelægningsark og leg med hendes dyrealfabet. Museet får nu et permanent trolde-folde-værksted, hvorfra store og små kan hjembringe egne troldeskulptur af papir. Der laves også en trolde-skattejagt med poster i og omkring museet. ​
 


I Vejen Avis bringes i de uger, hvor udstillingen kører, hver uge én af Birgit Bjerres tegneserie-striber. Der er både en serie, der primært handler om hendes solsortelignende fugle og én med troldetanker. Nogle af dem er tegnet i 1970’erne i forbindelse med en konkurrence udskrevet af dagbladet Politiken.