Birgit Bjerre trolde-udstilling på Vejen Kunstmuseum

Om eftermiddagen lørdag den 27. juni kl. 15 åbnes i Skibelundsalen en tætpakket udstilling om det troldeunivers, som Birgit Bjerre (1926-2014) byggede op. Ved åbningen taler museumsleder Teresa Nielsen og Birgit Bjerres nevø Leif Bjerre. Alle er velkomne til at komme og være med - og der er som altid GRATIS ADGANG. ​

Tilbage i efteråret 2002 gæstede Birgit Bjerres hyggelige, børnevenlige trolde for første gang Vejen Kunstmuseum. Et udvalg af de originale farvelagte linoleumstryk til hendes troldebøger var udstillet i forbindelse med Morten Grues scenografi, hvor han midt i Skibelundsalen byggede en troldhøj på gloende pæle. Hendes tre troldebøger kan du bladre i ved at klikke her.

I 2005 blev vartegnet for Troldeparken ved Anlægget i Vejen Birgit Bjerres trehovedet trold, som gipskonservator Jørgen Bau har modelleret efter hendes tegninger. I 2007 kom fire mindre trolde til – og en troldebænk til børn er i støbeskeen.

Da Birgit Bjerre døde i oktober 2014 arvede Vejen Kunstmuseum originalerne til hendes troldebøger og en samling af hendes øvrige værker. Først på året var der en mindeudstilling i hendes hjemby, Faaborg, og fra 27. juni til 6. september vises i Vejen et udvalg af hendes værker med hovedvægten på hendes trolderier i tegninger, tryk og modelleret – som Niels Hansen Jacobsen var hun også fascineret af keramikkens verden.

Birgit Bjerres eventyrlige univers rummer meget andet end trolde. Som en del af højskoleverdenen med en mangeårig tilknytning til Odder Højskole levede hun sig ind i den nordiske mytologi, som Ludvig Schrøder i Askov havde fremhævet som en vigtig ballast – for han mente, at man i fortrolighed med fortidens fortællinger var godt godt rustet til at forstå fremtiden. Udstillingen byder også på hendes bestiarium, hvor hun har givet form til 36 fabelvæsner som Lindormen, Pegasus, Basilisken, Fugl Føniks, Helhesten og Sleipner. I den mere naturtro del af hendes arbejde ligger oplægget til en bog med arbejdstitlen ”Skovtroldens Flora” – en botanisk omhyggelig og kunstnerisk levende naivistisk skildring af de vilde planters skønhed fra rod til blomst, blad og frøstand.

Til BØRNEFAMILIER rummer udstillingen en del kreative aktiviteter med tilknytning til Birgit Bjerres univers med puslespil, farvelægningsark og leg med hendes dyrealfabet. Museet får nu et permanent trolde-folde-værksted, hvorfra store og små kan hjembringe egne troldeskulptur af papir. Der laves også en trolde-skattejagt med poster i og omkring museet. ​
 


I Vejen Avis bringes i de uger, hvor udstillingen kører, hver uge én af Birgit Bjerres tegneserie-striber. Der er både en serie, der primært handler om hendes solsortelignende fugle og én med troldetanker. Nogle af dem er tegnet i 1970’erne i forbindelse med en konkurrence udskrevet af dagbladet Politiken.

TROLDEPAVILLONEN - Birgit Bjerres trolde
på Vejen Kunstmuseum og i TROLDEPARKEN i Anlægget i Vejen

l kraft af Troldespringvandet er Vejen Danmarks TROLDEHOVEDSTAD.

Birgit Bjerres (1926-2014) børnevenlige trold med tre hoveder er vartegn for TROLDEPARKEN i Anlægget her i Vejen. Den ligger kun få hundrede meter fra Museumspladsen mod øst ad Østergade. Birgit Bjerre lavede i 2005 et logo for parken – et billede af troldene ved troldhøjen. Det er laserskåret i metal til tre af pavillonens sider. På de andre sider sættes troldemotiver hentet fra forskellige af hendes linoleumssnit. Siderne sættes på i løbet af august 2016.

       
Tømrer Henning er til venstre i færd med at lægge sidste hånd på Troldepavillonens trækonstruktion. Til højre er det museets forvalter Frederik, der lægger tagpapshingles. I baggrunden ses et par unge cykelister på jagt efter Pokémon'er, da Troldespringvandet har fået en ny funktion som "gym" i Pokémon Go!

Birgit Bjerre holdt meget af trolde og var selv lidt af en trold. Sent i livet arbejdede hun med en bog, som hun gav arbejdstitlen "Skovtroldens Flora". Med botanisk omhu har hun skildret de vilde planter, "ukrudtet" med de smukke navne – planterne som hun selv og troldene holdt af. Fjorten af bogens blade er scannet til opsætning på indersiden af pavillonen. På dem ses hendes kunstnerisk levende, naivistiske skildring af de vilde planters skønhed fra rod til blomst, blad og frøstand. Nogle af dem kan man finde på Museumspladsen, i grøftekanterne eller fx på en vandretur ad trampestierne langs Kongeåen.

Med støtte fra SYDBANK blev den store trold med de tre hoveder støbt i beton til opstilling i TROLDEPARKEN i 2005. Birgit Bjerre godkendte det mægtige væsen, som gipskonservator Jørgen Bau fra Kolding modellerede efter hendes illustrationer. l 2007 kom fire mindre trolde til – to af dem står ved fuglehuset, mens to andre har plads ude på øen i søen.

Tilbage i 2002 gæstede Birgit Bjerres trolde for første gang Vejen. På den meget populære TROLDHØJ-udstilling vistes et udvalg af hendes illustrationer til de tre fortællinger om Trolden i Lerbjergskoven: l 1991 udgav hun "Skovtrolden i Lerbjergskoven", i 1994 fulgte "Enhjørningen i Lerbjergskoven" og trilogien afrundedes med "Skovtroldens Fortællinger" fra 1998 – alle tre bøger kan man læse i museets Børnehjørne, hvor de hænger fremme sammen med ”Valhalla” – verdens bedste tegneserie om nordisk mytologi.

Fra 2002 begyndte Birgit Bjerre og hendes trolde at føle et tilhørsforhold til Vejen. Det blev forstærket, da hendes trolde fik plads i Anlægget i Vejen. Da hun gik bort i oktober 2014 knyttedes båndene endnu tættere, da en stor del af hendes arkivalier i form af skitsebøger og meget andet blev overdraget til museet, og en samling af hendes værker er ved at blive erhvervet. Atter trådte SYDBANK til med støtte, så Birgit Bjerres trolde, efter aftale med kunstneren og hendes efterkommere, kan indgå i den nonkommercielle børnevenlige formidling af Vejen som Danmarks Troldehovedstad. Sommeren 2015 dannede museets Skibelundsal rammen om en udstilling af Birgit Bjerres trolderier.

Til glæde for hele familien har Vejen Kunstmuseum et permanent TROLDE-FOLDE-VÆRKSTED, hvorfra store og små kan hjembringe troldeskulpturer af papir, og museet byder også på en TROLDESKATTEJAGT med poster i og omkring museet. Alle er velkomne!