FERIESKATTEJAGTER
Læs mere her




Se efterårsferiens
film værker








Astronomien, 1893






Astrobotanik på Vejen Kunstmuseum
- en tur ud i verdensrummet i efterårsferieværkstedet

Værkstedet afholdes i dagene 13., 14. og 15. oktober, dagligt kl. 11-15.
Værkstedsaktiviteterne er gratis og åbne for alle.


Tænk at have været med, da Andreas Mogensen i starten af september som den første dansker tog på rejse i rummet …



Your browser doesn't support HTML5 canvas.


Magenta & Graf på den Astro-botaniske-bygge-legeplads
Sådan undgår du at planterne uddør:
1. gå rundt på planeten med piletasterne
2. pluk blomster for at saamle frø
3. plant nye blomster ved at klikke på jorden
4. Tryk ENTER for at genstarte spillet!


Det uendelige verdensrum, sol, måne, stjerner og fjerne galakser har til alle tider fascineret mennesket. Hvordan er livet, planterne, dyrene, landskabet og naturkræfter langt fra vores planet? Vi kender livet på jorden, men når vi skal beskrive det uendelige univers, må fantasien råde. Det gør den også i kunstens verden, især i film og litteratur, hvor rumvæsner og deres verdener er en hel kultur under paraplyen science-fiction.


Det er netop science-fiction-verdenens fantasilandskaber og fantastiske flora, som Vejen Kunstmuseums efterårsferieværksted kredser om. På en rejse til poster rundt om på museet kan børn og voksne fordybe sig og finde inspiration, så de kan give deres eget bud på en fantastisk og anderledes natur, som den kunne se ud på andre planeter – med et særligt fokus på at skabe personlige rumblomster.


Museets kunstværker fungerer som idébank med deres landskaber, blomster, træer, vejr, årstider og liv. Hovedpersonen på Vejen Kunstmuseum, billedhugger Niels Hansen Jacobsen (1861-1941), skuede også ud i rummet. Når man træder ind på museet, møder man i den højloftede kuppelsal som det første et egyptisk sfinks-hoved – en del af hans skulpturgruppe ”Astronomien”, hvor mennesket måler stjerner med sin passer. Skulpturen ”En Ukendt Stjerne” holder stjerner i hånden og viser, at billedhuggeren var ret optaget af det ydre rum. De to skulpturer sætter små og store i den rette rumstemning.


I Skulptursalen begynder rumrejsen med, at alle ferieastronauter med syl og hvide blyanter laver hver sit stjernehimmelkort på mørk karton.


Næste stop er Niels Hansen Jacobsens stue, hvor man i tegneværkstedet laver billeder af de fjerne verdener inspireret af oplæste passager fra sci-fi-litteraturen.


   


I Malerisalen findes den første af to poster, hvor man skaber sin helt egen astrobotaniske blomst. Ferieastronauterne folder og klipper ”sig selv som blomst” på en fjern planet. Hvordan ville du mon se ud? Inspirationskilderne er Jens Lunds fantastiske illustrationer i bogen ”Forvandlede Blomster” og hans malerier af Dagens Blomst og Nattens Blomst. En video hjælper på vej med inspiration, så alle kan få lavet den første vigtige del af den personlige rumblomst, blomsterhovedet. Ved landing oppe på Atelierloftet omsætter man sin blomst til en lille animationsfilm.


I Skibelundsalen rettes blikket for en stund mod planternes fantastiske indre verden. Gennem millioner af år har organeller (organel=lille organ) udført særlige funktioner i plantecellernes indre, så for eksempel sollys og vand kan forarbejdes til voksende rodnet, udsprungne blomster og modnet frugt. Sådanne komplicerede processer kan man her give form ved at bygge egne geometriske gitre af puslespilsbrikker og optage dem på webcam. Optagelserne kommer ud på Vejen Kunstmuseums hjemmeside.


Så går turen til Keramiksamlingen, hvor den personlige rumblomst får stængler, blade og frugter. Keramiksamlingen er som et væksthus fyldt med organiske elementer bag glas: blade, blomster, stængler, frugter, rødder, organiske forløb, farver og former – det er bare at se sig omkring og omsætte det sete, igen med hjælp fra videoer.


Ferieastronauternes endelige landing sker på Atelierloftet, der under værkstedsdagene er omformet til en Astrobotanisk Byggelegeplads. Materialet, der er blevet til på rejsen gennem museet, bearbejdes i animationsværksteder og bliver til små rumblomst-film. Ved klippe-klistreborde kan der laves nye dele til blomsterne og færdige blomster limes op på farvet karton til at hænge op eller tage med hjem. Mange og mangfoldige udgaver af en rumnatur vil dermed indtage Atelierloftet og de små blomsterfilm kommer til at ligge på museets hjemmeside.


Også andre steder i Vejen og omegn er teleskopet rettet mod rumtemaet i børnenes efterårsferie. Som optakt til værkstedet på museet kan man se den interaktive animationsfilm ”Hemmelighedernes Planet” på Vejen Idrætscenter (www.vejenic.dk) lørdag den 10. oktober kl. 10. Her er der også fokus på rumrejse og anderledes beboere på en fremmedartet planet med særpræget farverig vegetation, lysende gyldne sten og spidse klipper. I Jels følger Orion Planetarium (www.orionplanetarium.dk) trop. Her kan man bl.a. komme til premiere på planetarieforestillingen På Jagt Efter Nye Planeter den 11. oktober kl.13. Så er man godt forberedt til at tage på rumrejse!