Her ses den unge Peter Freuchen med sin første hustru Navarana, der var mor til Mik og Pipaluk – Pippi-tegneren Ingrid Vang Nymans kusine. Foto: Det kgl. Bibliotek.




På kajen i København står en ulasteligt klædt Peter Freuchen med sin datter Pipaluk ved sin side. Som voksen blev hun en slags sekretær for sin far. Foto: Det kgl. Bibliotek.

Polarforskeren Peter Freuchen


Af Teresa Nielsen, museumsleder

Fortællingerne om Danmark og Grønland er uløseligt flettet ind i hinanden. Afsøgning af de arktiske egne har sine danske helte som Knud Rasmussen – og i en særlig folkekær version Peter Freuchen (1886-1957). I Halfdan Rasmussens digt fra 1955 ”Noget om Helte” dukker han op i samme vers som det gamle testamentes mægtige Samson, som også billedhugger Niels Hansen Jacobsen har modelleret: ”Samson gik og styrted’ templer – Peter Freuchen knak sit ben”.
Peter Freuchen var en person, som mange havde en mening om, men som de færreste har kendt i dybden. Nu er der mulighed for at få indblik!

Tænk, en tid var Peter Freuchen en del af gadebilledet i stationsbyen Vejen! Fra han i 1924 giftede sig med Magdalene Lauridsen, datter af Maren og Johannes Lauridsen på Grønvang, blev også han knyttet til slægten Lauridsen. Ved kirken i Vejen fortalte en ældre medborger en dag en billedrig anekdote. Han mindedes julegudstjenesterne i Vejen Kirke, hvor de forreste bænkerækker var reserveret til familien Lauridsen. På et tidspunkt kunne man høre en person ankomme med et slæbende skridt og et dunk, et slæbende skridt og et dunk … det var Peter Freuchen, der tonede frem i sin store ulveskindskåbe – noget af en seværdighed fyldt med eventyrlige fortællinger.

        
Til venstre: I samlingen på Vejen Kunstmuseum findes en række af Ingrid Vang Nymans skitser til de illustrationer, som hun i 1945 udførte til kusinen Pipaluk Freuchens bog ”Ivik den faderløse”. Denne tegning kom i 2012 til Vejen som gave fra svenske Gallie Eng.

Til højre: Ingrid Vang Nymans portræt af Pipaluk Freuchen tilhører Arktisk Institut.


En af dem, der fik glæde af hans fortælleevne, engagement og nysgerrige interesse for sin omverden, var hans niece, Pippi-tegneren Ingrid Vang Nyman. Da hun og hendes søstre som små blev faderløse, og moderen måtte rejse ud i jagten på rammen om et nyt liv, var børnene i en tid anbragt på skift hos familien. Et af de yndede mål var faster Magdalene og onkel Peter Freuchens hjem på øen Enehøje ved Nakskov Fjord. Her kunne de frit lege og tumle – og høre onkel Peter lystigt fortælle om egne eventyr i den store verden. Her førtes et liv med en noget anden tone og indhold end de tre søstre var vandt til hjemme.

I samarbejde med Folkeuniversitetets Vejen-afdeling kommer Peter Freuchen-specialisten Janni Andreassen onsdag den 19. oktober til Vejen. På kunstmuseet fortæller hun om Peter Freuchen med afsæt i bogen ”Altid Frimodig” – den biografi, hun har skrevet om ham. Her får vi fortællingen om Knud Rasmussens stærke, udholdende, kloge og trofaste medrejsende på de strabadserende ekspeditioner – en mand, der levede sig fuldstændig ind i stedets ånd og endog valgte en grønlandsk hustru, Navarana. Sammen fik de sønnen Mik og datteren Pipaluk. Efter Navaranas død friede han til Magdalene, og Pipaluk kom til at vokse op som en del af Lauridsen-slægten. Hun blev dermed Ingrid Vang Nymans kusine. Som voksne mødtes de to kvinder i 1940’ernes Stockholm. Som det kan ses på Vejen Kunstmuseums aktuelle udstilling om Ingrid Vang Nymans værker, samarbejdede de to kusiner om illustrerede artikler og bogen ”Ivik den faderløse”. Deres samspil kommer Janni Andreassen nok også ind på i aftenens løb – vel mødt til en aften med gode historier!