Lørdag den 3. september modellerer vi troldemasker i ler og støber dem i gips. Maskerne tilsluttes TROLDEFONTÆNEN og vandet pumpes med energi fra TROLDVÆRKET.


Læs her mere om TroldværketTrolde-Træf ved Troldespringvandet i Vejen

 

Udskriv programmet for dagen her

 

Klik her for at læse om en sanselig workshop med bevægelses- og billedkunstner Ingrid Skovgaard som Vejen Kunstmuseum tilbød til SFO'er i Vejen Kommune, "Hvis du var en TROLD, hvilke spor ville du sætte dig?" Workshoppen fungerede som optakt til Trolde Træf 3. september.

Fra morgenstunden lørdag den 3. september begynder TROLDVÆRKETS gigantiske svinghjul at dreje, pumpe og blæse. Nu er du advaret! Krum-tap-akslen driver pumpe og blæsebælg; vand til fontæner og luft til orglet: – sprøjt og trut – psuuyyjt – tuuut!! Kom og skab din egen vandspruttende fontænemaske eller truttende orgelpibe i de åbne værksteder – og test dem undervejs i TROLDEFONTÆNEN og TROLDEORGLET. Nyd en forfriskning i caféen og se de optrædende på scenen omkring det snart 100 år gamle TROLDESPRINGVAND i Vejen. Den drivende kraft bag djævelskaben er en kæmpe dieselmotor som den, der oprindelig var forbundet med TROLDESPRINGVANDET. Motoren er på besøg i dagens anledning, så du kan nyde synet, lyden og duften – og der vil også være små maskiner og svinghjul du selv kan afprøve!  

Denne dag sætter Vejen Kommune spot på det unikke TROLDESPRINGVAND. Som det eneste sted i Norden så man i Vejen i 1923 pointen i at kombinere opførelsen af byens nye elværk med et djævelsk springvand. Bestyrelsen gjorde en genistreg, da de forenede afkøling af kølevandet til elværkets store maskiner med et unikt springvand, der sprang døgnet og året rundt. Vandet kom brandvarmt ud fra elværket, blev afkølet i springvandet og cirkulerede atter ind for at køle maskinerne.  

På stedet modellerede billedhugger Niels Hansen Jacobsen springvandets tudser og drager. I midten satte han ”En Trold, der vejrer Kristenkød”. Om efteråret ved 0 grader, dampede det brandvarme vand, så Trolden stod svøbt i mosekonebryg. I frostvejr fik Trolden ”vinterpels”. Kunstneren havde forudset gevinsten, når istapperne gav Trolden et eget liv! 

Ved indvielsen af springvandet roste forfatteren Jeppe Aakjær Vejen by for den forbilledlige forening af ”det nyttige med det skønne”. Vandet springer i dag kun om sommeren, da den gratis levering af brandvarmt vand ophørte i 1950’erne. Trolden findes i endnu to udgaver med få kilometers afstand i København – den ene i anlægget bag Ny Carlsberg Glyptotek, den anden ved Jesuskirken i Valby. 

Kom og vær med! Omkring Troldespringvandet kan du blandt andet opleve Trolska-Polska spille, se troldeudstilling og Troldemor danse med sine unger. Du kan møde maskinnørder, en gadegøglertrold og energikyndige folk fra Poul la Cour Museet i Askov. Børnebibliotekaren læser troldehistorier, HabenGoods spiller stomp og du kan få lagt ansigtsmaling – eller få lavet en troldetatovering! Du kan også male porcelæn med Anja Franke eller se Nisrine Boukharis intervention over temaerne hygge og hjem.


Med forbehold for ændringer, kan du se hele programmet på www.trekantfest.dk – Velkommen i Vejen!
Troldespringvandet sprang fra 1923 til 1950’erne døgnet og året rundt med brandvarmt vand. Om vinteren fik trolden ”Vinterpels” – billedhuggerens navn for islaget, der forvandlede skulpturen.