Billedhugger Sophus Ejler Jepsen fortæller om kunstens materialer og teknikker – om eksperimenter med porcelæn og stenglasurer

Kunstnermøde på Vejen Kunstmuseum den 5.3. kl. 15

Med stor nysgerrighed overfor naturvidenskaben, matematikkens mønstre, digital grafik og meget andet arbejder Vejen Kunstmuseums formidler, billedhuggeren Sophus Ejler Jepsen (født 1971), lige gerne med papirsløjd, keramik, laserskårne elementer og store betonskulpturer. Alle aspekter kan opleves i hans aktuelle udstilling i Skibelundsalen på museet.

Søndag den 5. marts kl. 15 handler det om et bestemt aspekt – hans arbejde med keramikken. Som autodidakt mødte Sophus Ejler Jepsen, mens han var elev på Kunstakademiet, keramikken i værkstedet hos Karen Harsbo. I 2003 fandt han på besøg på Den kgl. Porcelainsfabrik sin egen indgang til porcelænet. Fascineret af emballage fik han udstandset en stak bølgepapforme, samlede dem, fyldte yogurt-tyk porcelæn i, lod den størkne, hældte fra og brændte det hele. Tilbage stod en serie PORCELÆSKER – porcelæn brændt i æsker med afvekslende spor at hæfteklammer, soldaterben m.m. Med en klassisk/kongelig blå bemaling tog han afsæt i den enkelte porcelæskes spor fra pappet og gik helt andre veje end fabrikkens velkendte mønstre! Et udvalg af disse værker kan ses i Keramiksamlingen på Vejen Kunstmuseum.Over tid har han eksperimenteret med andre måder at lave forme. En del af den aktuelle udstillings spinkle porcelænsværker er bygget over kerner af et skumprodukt, som han kan skære i og lave mere traditionelle gipsforme omkring.

I billedhugger Niels Hansen Jacobsens ånd har han de senere år udskiftet traditionelle glasurer med naturundersøgelser. Glasur handler om kemi, og frem for at nøjes med færdige, raffinerede produkter, er Sophus Ejler Jepsen begyndt at afsøge kemien i de forhåndenværende sten og hjembragte prøver. Stenene pulveriseres, blandes op med vand og males på forglødet porcelæn. Den iboende kemi bliver til alt fra udsøgte flydeglasurer til uudsmeltede grove stofligheder. Kom og hør mere. Der er også plads til spørgsmål… Alle er velkomne – arrangementet er gratis.