Den romantiske have og den vilde natur

Foredrag ved biolog og naturformidler Michael Stoltze

Den 28. februar BEMÆRK: kl. 19 på Vejen Kunstmuseum

 

 

Fra Bornholm er det lykkedes at få biolog og naturformidler Michael Stoltze til at komme til Vejen for at holde foredrag torsdag den 28. februar. En del er fortrolige med hans indsigtsfulde og bredt formidlende naturartikler i Kristeligt Dagblad – eller kender ham som en stemme i naturdebatterne. Sjovt var det under etablering af aftalen at høre hans begejstring for vores lokale BUKETTURE: ”Sådan nogle skal vi da også have på Bornholm i mødet mellem kunst og natur!”

 

På opfordring fra de tre foreninger, der står bag de månedlige BUKETTURE – Danmarks Naturfredningsforening, Vejen Kunstmuseum og i særdeleshed Vejen-Brørup Havekreds – taler Michael Stoltze om den romantiske have som et naturparadis med plads til både prydplanter og den vilde natur. Foredraget starter kl. 19 i Malerisalen på Vejen Kunstmuseum med plads til omkring 50 tilhører. Efterfølgende holder Havekredsen generalforsamling.

 

Michael Stoltze er havemand og lidenskabelig fortaler for den romantiske have med fugle, sommerfugle og plads til vildskab og forfald i fjerne dele af haven. Plads til hele registret – mos, ukrudt, svampe, ørentviste, snegle, pindsvin, humlebier, bladskærerbier, myrer og meget, meget mere. Men en have, hvor naturen tager helt over, er ikke en have. Det er uhygge som i Lars von Triers "Antichrist". I den romantiske have er det anderledes. Her handler det om at være tryg og dyrke naturens gode sider. Det gælder om at komme tæt på Paradiset.


Michael Stoltze fortæller: ”Haven er en blanding af kultur og natur, men natur på vores præmisser. I haven vil vi alt det gode. Vi vil have spiring, vækst, blomstring og frugtsætning. Vi vil have masser af friske og farverige blomster, gode dufte, lys og læ. Havearbejde er kampen mod det uskønne og for det skønne, hvor naturen er ung, smuk og spændstig. Haven er en vidunderlig kampplads, hvor vi stræber mod det paradisiske. Haven er kultur og natur i skøn forening, og den bliver ekstra spændende, når naturen er med til at bestemme.

Jeg holder meget af at finde og bruge de planter, der mere eller mindre tilfældigt dukker op, som frøplanter eller aflæggere rundt omkring i haven. Nogle gange bliver de luget frem og får lov til at stå og blive store og stærke, andre gange bliver de luget væk eller flyttet til nye steder. Samspillet med de tilfældige hændelser i haven er en af de største glæder og et af grundprincipperne for min måde at drive haven på. Derfor har jeg nogle gange været i tvivl, om det er mig, der styrer haven, eller haven, der styrer mig. Efterhånden har jeg indset, at vi styrer hinanden: Det er til dels haven, der afgør, hvor de uldbladede kongelys og de store æselfodertidsler skal vokse, og hvor mange der skal være. Og det var også haven, der tilfældigvis leverede sådan en overdådighed af frøplanter af kryddertimian, at jeg kunne anlægge en lille timianhæk.”

 

Vi glæder os til at høre fortællingen om havernes mange rum og muligheder. Alle er velkomne. Entré 25 kr. for medlemmer af DN, havekredsen og Museums- og Kunstforeningen. Øvrige tilhører 50 kr. pr. person.