RØD GUL BLÅ
Skolernes udstilling på Vejen Kunstmuseum
 

Enestående aftenåbning fredag den 28. maj kl. 19-22 til forårets Open-by-night i Vejen by


Alle skoleklasser i Vejen Kommune har fået invitation til at bidrage med værker til en fælles udstilling på Vejen Kunstmuseum over temaet primærfarverne/de tre grundfarver.
Der har været god opbakning til udstillingen, hvis tema blev besluttet på et møde med en gruppe lærere i slutningen af 2009.

Rød, gul og blå udgør grundfarverne i en kunstners palet. Rød, gul og blå kan ikke dannes ved at blande andre farver, men kunstneren kan ved at blande rød, gul og blå i forskellige forhold få alle andre rene farver frem.
Farver betyder noget for os, både fysisk og psykisk. De har hver deres egenskaber og påvirkes af hinanden og omgivelserne, så den samme farve det ene øjeblik virker varm, det næste øjeblik kold – alt efter, hvilken anden farve den bliver sat sammen med. Farver kan udstråle harmoni, spænding eller disharmoni. De fleste mennesker har farver de kan lide, og farver de ikke bryder sig så meget om. Farver er et kraftfuldt virkemiddel, og det er fantastisk at tænke på, at stor kunst kan skabes ud fra blot 3 små klatter maling på en palet!

Uanset hvilket fag man har i skolen, er der rig mulighed for at inddrage RØD, GUL og BLÅ - hvorfor er himlen blå, solen gul, og hvorfor bliver man rød i hovedet? Hvorfor siger man, at man er gul af misundelse? Hvad hedder blå på tysk? Hvor mange slags rød findes der?....Hvordan opfatter det menneskelige øje de forskellige farver? Hvad sker der, når man snurrer med en snurretop, som er malet i gule og blå striber?

Mulighederne er uendelige!!! Vi glæder os rigtig meget til at vise alle de mange forskelligartede, inspirerende bidrag, som klasserne har lavet til udstillingen. Vejen Kunstmuseum har før haft fællesudstillinger for kommunens skolebørn, som fx
"I havets klare vand" i 2001. Hver gang har det været imponerende at se de flotte, meget forskellige bud, der kommer på fællesoplægget. Udstillingerne er flotte beviser på de dygtige børns (og læreres!) kreative potentiale. Nogle af de mange tidligere bidrag kan ses på ses her på museets hjemmeside under Børn & undervisning.

Vedhæftet følger udstillingsplakat, der er formgivet af billedhugger Sophus Ejler Jepsen, Askov. Han har leget med udstillingens titel, dannet grundbegrebet RGB og fået fyldt rigtig mange oplysende aspekter på plakaten. Undersøg farvesystemet CMYK, leg med det magiske kvadrat og kig på kontraster.

Se, det er noget så usædvanligt som en plakat, man bliver klogere af!

Se plakaten her

 

Aladdins hule befinder sig netop nu og frem til og med den 6. juni i den vestlige ende af Vejen Kunstmuseum i det første særudstillingslokale, der er pakket tæt med hundredvis af skolebørns bidrag til udstillingen RØD GUL BLÅ.
Som noget ganske særligt er den åben fredag den 28. maj kl. 19-22, hvor frivillige hjælpere er med til at sørge for, at alle interesserede kan få set, hvad de dygtige skolebørn har fået skabt. Benyt museets hovedindgang. Derfra går turen frem til RØD GUL BLÅ.
Her mødes man af et eldorado i farver, former og mønstre. Klasserne har på meget forskellig vis taget afsæt i grundfarverne og givet deres eget bud på et udstillingsbidrag. På en ø midt på gulvet står Grønvangsskolens 4 c’s væld af stærkt farvede papirsflyvere, på en anden ø står Bække Skoles bidrag - en skulptur bestående af grundformerne cirklen, kvadratet og trekanten, der er skåret ud i træ og har fået hver sin grundfarve. Ovenpå malingslaget vokser kollager i RØD GUL BLÅ. Den gule ligger ude ved kanten, og er kun lige begyndt at ”løbe” ned over skiven. Også på Andst Skole har en klasse arbejdet med collager, der trods en fælles grundform er meget individuelle. 2. klasse fra samme skole har tegnet rent med grundfarverne.
Som Bække Skole har Grønvangskolens 1. klasse i matematik taget afsæt i grundformerne, som de har klippet ud i karton i grundfarverne. Kvadrater, trekanter m.m. er sat sammen til sjove, kantede figurer. Fra loftet hænger en uro lavet af en anden af skolens førsteklasser. De har på store puslespilsbrikker i collage arbejdet ”To farver mødes og frem kommer en tredje”. Ned fra loftet hænger også 4. a’s bidrag – et cykelhjul med latexuro’er, der viser sig at være lavet ud af strømper, der er spændt ud med en metaltråd, dyppet og bemalet i grundfarverne. Uroer har de også lavet på Gesten Skole, hvorfra de også bidrager med malerier, keramik og korthuse. Emnet har de strakt helt ud i farvedigtning som verset til GUL:

Jeg har mælke-bøtter   

De er så gule

Jeg putter dem i blomster-bøtter

Og gemmer dem i min hule

Gennemført pædagogisk er Brændstrup Kristne Friskole gået til opgaven. Med afsæt i den hollandske maler, Piet Mondrians kantede billeder har de arbejdet med grundfarverne indenfor et net af sort og hvid. Her er dog også blevet plads til et felt med deres egne silhuetter malet op i grundfarverne, men hvor de overlapper, ser man, at den røde og den gule til sammen giver orange. Den pointe er understreget og forklaret i tre snurretoppe, der er bemalet med henholdsvis rød/gul, rød/blå og blå/gul. De står fremme til afprøvning. Kører de hurtigt rundt, bliver der orange, lilla og grøn ud af virvaret af farver, der blander sig.

På en helt anden måde har de største elever fra Grønvangskolen nedenfor trappen arbejdet med den farveblanding, som øjet selv laver, når man arbejder med pointillisme – små klare farveprikker, hvor man kommer til at opleve, at de ”smitter af” og blander sig som tonerne på snurretoppen.

Kom og kig, for der er mange flere sjove og afvekslende bidrag som 3.a’s bemalede skåle, 3.b’s sorte konturstreger på grundfarverne, T-klassens streger og farvehjul, 4.b og 5.c’s Linse-luse-malerier eller Åstrup Skoles vilde farveorm, der snor sig salen rundt oppe under loftet.

Som altid ved skolernes udstillinger er det imponerende at se, de flotte, meget forskellige bidrag, der kommer på fællesoplægget. Udstillingen er et flot bevis på de dygtige børns (og læreres!) kreative potentiale.

Udstillingen kan ses frem til og med søndag den 6. juni 2010 på Vejen Kunstmuseum 

Alle er velkomne - der er gratis adgang, så tag hele familien med – der er oplevelser til alle. De mange børnefamilier, der har været forbi i den forgangne weekend, har brugt god tid i Legehjørnet samt nede i Keramiksamlingen, hvor Susanne Whittinghams flettede kugler udfordrer høre-, syns- og følesansen mens den logiske deduktion også sættes på prøve!