Button Text
Button Text
Button Text
Button Text
Button Text
Button Text
Button Text
Button Text
Button Text
Button Text

Åben et album ved at klikke i frisen ovenfor.

Axel Hou billeder
Axel Hous SKITSEBOG 1896 og 1947


Skitsebogens tegninger stammer primært fra Axel Hous 1896-rejse til Italien, hvor han især gjorde studier efter enkeltfigurer fra de gamle mestres malerier. Men der er også studier (øjensynlig senere) af strenginstrumenter – sandsynligvis forlæg til instrumenterne til nogle af Hous mange trykte og malede musicerende engle. Skitsebogen rummer også forlæg til et enkelt af Hous tryk fra 1900, hvor en krigerisk kvinde overfalder en kentaur. Dertil står det stilistisk og med tydelige dateringer klart, at Hou i 1947 benyttede nogle af skitsebogens tomme sider. Bl.a. til at tegne et omhyggeligt forarbejde til et tryk fra 1947 af en tjørn i Botanisk Have, København. Dertil er der en del af kunstnerens egne korte noteringer om stjernetegn, navn, adresser mm.

Skitsebogen kom hen over årsskiftet 2011-12 til Vejen Kunstmuseums samling som gave fra Axel Hous barnebarn i Canada.

God fornøjelse med at bladre gennem skitsebogen, hvor man kommer tæt på kunstneren - venlig hilsen Teresa Nielsen, museumsleder, maj 2012

INDHOLD SIDE FOR SIDE
Dek. studie af stiliserede dyr og dertil allegoriske figurer som triton og havhest.

1926 studie af figur malet/tegnet af italieneren Sandro Botticelli.

1896 studier efter enkeltfigurer i ældre malerier/grafik(?)

1896 tegning efter portræt af Timoteo Viti.
Hastigt studie fra 11.10.1947 af et buskads – muligvis fra Botanisk Have, København.

1896 studie af figur malet/tegnet af italieneren Sandro Botticelli.
Hastigt park/havestudie 11.10.1947 – muligvis fra Botanisk Have, København.
En side med englestudier af bl.a. Benozzo Gozzoli, Marco d’Oggiono, Giotto i Firenze og Simone Martini i Santa Maria Novella i Firenze.

Studier af musikinstrumenter omhyggeligt ført med angivelse af, hos hvilke malere og til tider også hvor de er fundet samt notater om antal strenge.
Omhyggelige studier af vinger – bl.a. farvelagte duevinger.
Udaterede studier af Statens Museum for Kunst set hen over trætoppe i vinkel fra Kongens Have, København.

Studie af en skulptur af en kvindefigur i en have(?).
Blyant og blæktegning dateret 7. maj 1947 og betegnet ”Cratægus” (tjørn). Meget præcist forlæg til radering af samme motiv, der også bærer betegnelsen ”Botinisk have I” som om Hou forestillede sig en serie med træer fra haven. Nederst er også angivet målet 22x19,5. Det passer fint med at den endelige trykplade har ligget omkring 218 x 198 mm.
Studier af antikke scenerier, der er betegnet Museo Napoli. Her ses bl.a. en kentaur, der overfaldes af en vild kvinde. Motivet udførte Hou år 1900 som en del af en serie trykte allegorier.

1896 studie efter en helgenfigur af Raffaellino del Garbo.

Da Hou i 1947 atter gjorde brug af skitsebogen, tegnede han bl.a. et omhyggeligt forstudie til dette tryk af en tjørn i Botanisk Have.
Til Hous ætsning fra 1900 af en krigerisk kvinde, der overfalder en kentaur, findes i skitsebogen et meget præcist forlæg fra museet i Napoli.