Vejen Kunstmuseum og Niels Hansen Jacobsen

Samspillet mellem bl.a. Askov Højskole, Ladelund Mejeriskole, en erhvervsdynamo som nationalbankdirektør Johannes Lauridsen - og ikke mindst den kendsgerning, at Vejen frem til 1920 lå ved landets sydlige grænse - gav det frugtbare miljø, der i 1905 førte til etableringen af Kunstforeningen for Vejen og Omegn.

I en by på 2-3000 indbyggere så Kunstforeningen som sit primære mål at få grundlagt et kunstmuseum. Ud over egnens mange skole- og erhvervsinitiativer spillede det en særlig rolle, at man i sin midte havde billedhuggeren Niels Hansen Jacobsen. Han var født i byen i 1861, havde fået sin uddannelse på Kunstakademiet i Købehavn, havde foretaget sin store Europæiske dannelsesrejse, og var i 10 år bosat i Paris frem til han 1902-03 flyttede hjem til Danmark – med vinteradresse på det yderste Østerbro med lejlighed og atelier og sommeradresse i Vejen.

 

I  atelieret  i Paris  ses de to kunstnere, Niels  Hansen Jacobsen og hans første  hustru, Anna Gabriele.  Hun er  i færd  med  at  modellere  et  lille  keramisk værk, mens han  arbejder  på  skulpturen ”Den Lille Havfrue”, 1901.

 

I  1913-14  opførtes  Niels Hansen  Jacobsens  ottekantet atelier i svinget op  til det  nationale samlingssted,  Skibe-lund Krat. Her sidder han  i en traditionel fransk bondestol omgivet  af sine  skulpturer.  Bag Trolden står hans anden hustru, Kaja.

De første museumsplaner blev endegyldigt aflivet af Første Verdenskrig, men sommeren 1924 stod et helt andet projekt færdigt – kernen i den bygningsmasse som i dag udgør Vejen Kunstmuseum. Omdrejningspunktet blev en stor donation fra Niels Hansen Jacobsen af både skulpturer og keramik, dertil kom værker, som Kunstforeningen havde samlet og deponeringer fra forskellige af billedhuggerens venner og bekendte. Vejen Kunstmuseum blev dermed et specialmuseum for dansk kunst omkring 1900, de symbolistiske strømninger, og helt særligt for Niels Hansen Jacobsen.

I spalten til venstre kan man klikke sig videre til uddybende tekster om billedhuggeren og hans virke, se også Statens Museum for Kunst film om Niels Hansen Jacobsen:

NHJ FILM

NHJ skulptur – en kronologisk/alfabetisk gennemgang af hans skulpturer
NHJ keramik
– en introduktion til hans enestående indsats på dette felt
NHJ grav- og mindesten
– en landsdækkende database og uddybende tekster
NHJ kort biografi
– kun de vigtigste basisoplysninger

NHJ detaljeret biografi
– på et kronologisk skelet er indsat masser af små oplysninger
NHJ fotoalbum
– et udvalg af de gamle fotografier, der ikke tåler at udstilles
NHJ i Finland
– værker opdaget hos billedhuggeren Emil Wikström
NHJ og Modersmaalet
– historien om monumentet i Skibelund Krat
NHJ Havfruespringvandet, Svendborg
– historien om værkets tilblivelse

NHJ og H. C. Andersen
– fem værker, der knytter an til eventyrdigterens fortællinger
NHJ en efterlysning
– mon nogen kender portrættet af Hinkbøl?

 

 

God læselyst!

Med venlig hilsen

Teresa Nielsen, museumsinspektør

 

Niels Hansen Jacobsen og hans første hustru, Anna Gabriele, i 1890’erne på trappen til deres hjem/atelier i kunstnerkolonien på Boulevard Arago nr. 65 i Paris.