RAKUVÆRKSTED


Af Henning Ranum, medlem af Vejen Billedskoles bestyrelse

 

 

 

 

 

 

Søndag den 23. september mødtes 24 voksne og børn med 2 instruktører i Vejen Billedskoles lokaler på Vejen Kunstmuseum. Spændingen var stor. Med god støtte fra Nordea Danmark Fonden startede et fantastisk rakuforløb over to søndage.
Instruktørerne Lene Kersting og Inga Krebs – begge fra Jels og begge uddannede på Designskolen i Kolding, dengang keramiklinien endnu fandtes – satte i gang med fremstilling af lergenstande, der senere skulle forglødes i keramikovn og et par weekender senere skulle glasurbrændes i de gasfyrede rakuovne på museumspladsen.


Den ene flotte genstand efter den anden opstod. Smukke torsoer og farlige drager blandede sig med etagehuse, sammenrullede katte og frie figurer og skulpturer. Snakken gik, og hænderne fremtryllede forunderlige kreationer.

Midt på dagen var der fælles sammenskudsfrokost. Vejret var så dejligt, at vi kunne spise i det fri ved siden af troldespringvandet og Hansen Jacobsens inspirerende skulpturer.

 

Hen på eftermiddagen sluttede arbejdet, og resultaterne blev anbragt i papkasser, så de to instruktører kunne transportere dem til keramikovne, hvor de skulle skærvebrændes, så de var klar til sidste afdeling af kurset.

 

Søndag den 7. oktober mødtes vi igen. Spændte på at se, om keramikken havde klaret skærvebrændingen på 900 grader. Hurra. Det hele holdt! Der var rejst et stort telt på museumspladsen, hvor glasurer og pensler stod klar. Den flydende glasur er grå og kedelig. Farverne opstår først i brændingen. Der er derfor skrevet farvenavn på glasurspandene, og man skulle holde tungen lige i munden, og tænke sig om!
 

Uden for teltet blev ovnene varmet op, og efterhånden som emnerne var malet, blev de sat ned i dem. Låget blev lagt på, og gasbrænderne skruet op på fuldt blus. 20-30 minutter senere kunne man forsigtigt kikke ned i ovnen og se, at glasurerne nu var ved at smelte og begyndte at ligne sirup. Lene og Inga var med alle vegne og instruerede og forklarede og vejledte og ….
 

Det store øjeblik opstod, da låget blev løftet til side, og de glødende lergenstande med en jerntang blev fisket op af den rødglødende ovn og lagt over i en spand med savsmuld for at blive ”reduceret”. Flammerne stod op omkring keramikken og fjernede ilten fra glasuren og fik grønne farver til at slå over i røde nuancer!! Derefter blev der lagt låg på spandene og røgudviklingen tog til. Efter et par minutter blev genstandene fisket op og afkølet ved at stænke koldt vand på dem. Til sidst blev sod og andre urenheder fjernet med skuresvampe og vand, og resultatet kunne beundres og udløse anerkendende udråb. Processen gentog sig mange gange i løbet af dagen, indtil de sidste ting hen på eftermiddagen var færdige.

En flot dag, hvor vejret var med os, og hvor vi oplevede den fascinerende forvandling, der sker med leret og glasurerne. Den bløde ler, vi havde arbejde med 14 dage før, var blevet fast og klingende og den grå matte glasur blank og skinnende.

Det er ganske mageløst. … … … … … … … ...Vi glæder os allerede til næste gang!! 

 

 

 

Tilbage