VEJEN KUNSTMUSEUMS 80-ÅRS FØDSELSDAG 2004

I det, der da var den lille grænseby Vejen, skete der en gang for 80 år siden det usædvanlige og mageløse, at byens omkring 3.000 indbyggere besluttede sig for at bygge et kunstmuseum. Årsagen var den store interesse for kunst og kultur, der var vakt både af Askov Højskole og især af billedhuggeren Niels Hansen Jacobsen (1861-1941) - bysbarnet, der i ti år havde været bosat i den franske hovedstad, Paris. Han stillede sine værker til rådighed, hvorefter byens foreninger og gode borgere gik sammen om at finde midlerne. Den korte version er: 1/3 kom fra Sognerådet, 1/3 betalte billedhuggeren selv og den sidste 1/3 skaffede man ved at gå fra dør til dør og samle ind. Tænk, borgerne var enige om, at den da knap 63-årige og stadig fuldt erhvervsaktive billedhugger skulle have sit museum. Og det fik de bygget til ham, så det under ét tag rummede hjem, museum og værksted.
Det er en imponerende begivenhed at huske på - og noget ganske særligt at være stolt af. Ingen anden enkeltkunstner har haft så fin lokal opbakning! Ud over, at man sørgede for passende rammer om hans værker, var man også lydhør over for hans gode ideer, såsom placeringen af Trolden i elværkets kølebassin med dengang kogende varmt vand - det nuværende Troldespringvand. Ja, hans Trold fik endog lov til at vandre lige ind i byvåbenet, hvor den fortsat har plads som egnens vartegn. Med stolthed drager byens foreninger og virksomheder land og rige rundt med den arrige fyr som deres bomærke. Han er vist ikke så ond - snarere en, der med en løftet pegefinger skal huske os på at passe på vore ikke så gode sider.
Niels Hansen Jacobsen, Trolden og museet, vil blive behørigt fejret på Museumspladsen i forlængelse af lang lørdag den 3. juli. Som det var byens borgere, der rejste museet, er markeringen af jubilæet arrangeret som en offentlig tilgængelig - folkefest - til glæde for ALLE, der har lyst til at deltage.


MUSIKERE FRA VEJEN GARDEN OG KONCERT MED THE ISLANDERS

Den store fest er planlagt af Frode Bertelsen, medlem af museets bestyrelse i samspil med museumsassistent Connie Jepsen. Allerede fra kl. 12 vil der være åbent i serveringsteltet, hvor der bl.a. bydes på franske hotdogs, fyldte pandekager, en ostetallerken eller kager og dertil gode drikkevarer. Scenen åbner en time senere med jubilæumstaler, der afløses af musik ved en gruppe af dygtige folk fra Vejen Garden. Efter en kort pause fortsættes med bandet "The Islanders", der spiller traditionel og moderne folkemusik samt ballader nogle timer til glæde for deres mange fans her på egnen. To gange har de i Vejen Kunstmuseums store Skibelundsal givet koncert for fulde huse - så det skal nok blive en uforglemmelig oplevelse på pladsen - hvis blot vejret vil være jubilaren nådig.


MIO NILSSONs AMULET-FABRIK
I Hansen Jacobsens ånd bliver der desuden - ud over scenen og serveringsteltet - et keramikprojekt. Det leveres i år af den eventyrlige svenske keramiker Mio Nilsson. Hun laver en "amulet-fabrik" (skal høres med hendes klingende svenske accent) sammen med Sophus Ejler Jepsen, der lavede plakaten til sidste års julekalenderen og laver den i år sammen med sin viv og svigermoderen, væveren Anette Bendixen fra Askov. Også Karen Harsbo, leder af Institut for Keramik på Kunstakademiet i København, kommer og er med. De starter først på ugen med at bygge fabrikken/ovnen og teste produktionsgangen - det bliver nogle berigende, hektiske og sprængfyldte sommerdage - så håber vi bare på bragende godt vejr om fredagen. På forhånd har Mio forberedt 500-1000 råbrændte keramiske amuletter. Formerne præger hun med en lille fordybning, der kan rumme glasur. Hun skal - som alle svenskere - en uges tid til en "öde ö", hvor hun vil sidde og slappe af med forproduktionen. Med en lille "snekskal" laver hun dekorationen - sneglehusets spiralaftrykket er at hende tænkt som et fint lille evighedssymbol - sådan er hun. Amuletterne ønsker hun uddelt efter først til mølle princippet, men understreger: "Barn först"! Fabrikken vil videre frem efter brændingen bestå af en afdeling, hvor amuletterne får et ophæng, som man selv skal sno af de tråde man kan lide - og derefter skal amuletterne pakkes i små æsker, som man snildt kan folde, når man har lært systemet ... en rigtig virksomhed med mange ansatte - både de talrige frivillige hjælpere og alle dem, der gerne vil drage hjem med amuletten, der kan ligge til minde om Vejen Kunstmuseums 80 års dag.

JUBILÆUM og RENOVERING
 
Den sidste etape af den omfattende renovering af de ældste museumssale finder sted i jubilæumsåret og er godt på vej til at være færdig. De store forbedringer præsenteres i to etaper. Første del, den istandsatte Skibelundsal mod syd, indvies fredag den 27. august, da den tages i brug i forbindelse med "Open-by-night". Da vil den mægtige ottekantede sal være viet til Peter Madsens eventyrlige illustrationer til tegneserien om de nordiske guder, "Valhalla". Andet afsnit, Malerisalen og Skulptursalen indvies ultimo september/primo oktober - afhængig af hvor lang tid det tager at få sat alle de mange gipsskulpturer på plads.

 
Den 1. juli 1924 indviedes Vejen Kunst-museum, der her ses i forbindelse med rejsegildet - et syn der minder lidt om situationen netop nu, hvor renoveringen præger den gamle bygning.

Det  populære  band,  The Islanders,  er  inviteret  til Vejen den 3. juli for at  spiller  fødselsdagskoncert  for  80  års jubilaren, Vejen Kunstmuseum.

Her ses Mio Nilsson (nr. 3 fra venstre) og til højre for hende Karen Harsbo i færd med en teknisk snak ved et kursusforløb februar i år på keramikværkstedet, Guldagergaard ved Skælskør.

Se flere billeder fra 80 års dagen her