December-vasen er lavet af Ursula Munch-Petersen. Buketten står i toner af mørkegrøn og brun med Brombærrenes mørkviolette tone og Kristtjørnens røde bær som de stærkeste farver. Det er for alvor blevet vinter!

80. BUKETTUR
Jels-søerne og fortidsfolket



TID: Søndag den 8. december 2024
Kl. 13.00 til 16.00

ALLE er velkomne. Arrangementet er GRATIS

Mødested kl. 13: P-pladsen i den nordøstlige ende af Jels Midtsø

Af Teresa Nielsen, museumsdirektør

Her i december runder Buketbanden af med et flot, rundt tal: Tur nr. 80! Vi starter med at trave mod syd langs Jels Midtsø, og skråner siden mod øst og går i en stor bue retur til P-pladsen primært ad skovens grusveje – og gør ophold undervejs i spejderhytten Myretuen. På den sidste strækning efter pausen er der en smuk trampesti langs en lille bække. Den tur kræver gummistøvler med al den nedbør, vi får for tiden… Alternativt kan man gå ad en skovvej retur fra hytten til P-pladsen.

Fra Buketbanden står Ingeborg Schönberg og Mogens Kjær Poulsen omkring det sted, hvor der er fundet spor af de første Sønderjyder.

DE FØRSTE SØNDERJYDER

Det er Mogens Kjær Poulsen fra Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdeling, der har foreslået turen i denne ende af Jels-søerne. Med arkæolog fra Nationalmuseet, Jørgen Holm, stiller han spørgsmålet: ”Hvornår kom de første sønderjyder til Danmark?” Han fortsætter: ”På netop denne Bukettur kommer vi tæt på lokaliteten for de første arkæologiske udgravninger ved Jels-søerne. Den lokale amatørarkæolog Jørn Fynbo fra Skodborg fandt i 1968 nogle krumbor-lignende flintesten (Zinken) på en højt hævet sandskrænt lige syd for Jels Oversø. Stedet blev kendskabet til den første danske boplads tilhørende stenalderfolket fra Hamborg-kulturen og kan dateres til 12.000 år før vor tid. Den tyske arkæolog Alfred Rust har navngivet kulturen og netop ud fra fund af Zinken i en udgravning tæt på Hamborg. De små flintestykker har Jørgen Holm karakteriseret som et universalredskab lig schweizerkniven.

Først i 1981-83 bliver lokaliteten ved Jels Oversø undersøgt af bl.a. Jørgen Holm. Udgravningen blotlagde en boplads på et areal på 7 x 10 meter, hvor man fandt ca. 125 redskaber af flint: Pilespidser, Zinken, Skrabere og Stikkel (se foto). I forbindelse med udgravningerne fandt man 30 meter derfra et nyt areal med omkring 700 redskaber – et af de rigeste fund fra Hamburg-kulturen.

Fra bogen om udgravningen ses her nogle af de forskellige typer flinteredskaber, der klart har haft hver sin funktion.

Bopladsen ved Jels Oversø ligger hævet over et fladt og veldrænet sandjordsareal. Her må vi forstille os et vegetationsløst landskab, hvor bopladsen har været stærkt eksponeret for vind og vejr. På dette sted kunne man skue hele horisonten rundt. Her kunne man komme tæt på og aflure renerne på deres vandringer syd/nord gennem dette overgangssted en ”trangspassage”. Fisk fra søerne og rener fra jagten med bue og pil har været livsgrundlaget for dette barske folk.”

JULEAFSLUTNING

Traditionen tro slutter vi året med et julearrangement. Det sker i spejderhytten Myretuen, som vi har fået lov til at låne den dag. Her får vi gløgg og æbleskiver – deltagere opfordres til at bidrage med 20 kr. pr. person. Tag gerne skiftesko med. Af hensyn til rengøring skal sko og støvler stilles ved døren. En del af juletraditionen er en plantequiz – en udfordring, som Mogens Kjær Poulsen stiller os. Der vil være en præmie til vinderen – et eksemplar af bogen om Niels Hansen Jacobsen.

Trampestien fra spejderhytten retur til P-pladsen ved søen går forbi en lille bæk. På vej gennem skoven ses lejlighedsvis træer, der har været beviklet med Gedeblad/Caprifolie, der har sat sit spiralformede aftryk. De gamle navere skar stykkerne til og brugte dem som vandrestok – Naturens enhjørningehorn/narhvaletænder!

MÅNEDENS VASE

December-vasen er lavet af Ursula Munch-Petersen. Hun er en af dansk keramiks nestorer – keramiker i fjerde generation af slægten Hjorth fra Bornholm. Tilbage i 1997 viste Vejen Kunstmuseum en retrospektiv udstilling med hendes værker, og i 2004 udkom den store biografi om hende skrevet af Teresa Nielsen og tilrettelagt af hendes mand, billedkunstneren Erik Hagens. I museets keramiksamling er der en samling af hendes værker.

Til december-turen har hun lavet to flotte vintervaser. Den ene har hun drejet med et tydeligt spiralspor, hvor den fede, hvide glasur, som hun er særlig glad for, lægger sig som sne på afsatserne. Den anden krukke står med klar glasur over lerets farve. Som snefnug har hun i leret stukket små hvide stykker af en Seger-kegle. Det er et måleudstyr, som keramikerne bruger, hvis de ikke har et pyrometer. Hver kegle har sit afmålte smeltepunkt. Hvis hun havde valgt en kegle til mindre end de 1260 grader, som krukken er brændt ved, ville keglen være smeltet. Fra Niels Hansen Jacobsens notater ved vi, at han eksperimenterede med Seger-keglerne. Det gjorde Ursula Munch-Petersens bedstefar også i en lille skål, der findes i museets samling. Nu har hun gjort forsøget.

December-vasen er lavet af Ursula Munch-Petersen. Buketten står i toner af mørkegrøn og brun med Brombærrenes mørkviolette tone og Kristtjørnens røde bær som de stærkeste farver. Det er for alvor blevet vinter!

MÅNEDENS BUKET

December-buketten har ikke de vilde blikfang i toner af mørkegrøn og brun, hvor Brombærrenes mørkviolette tone og Kristtjørnens røde bær er de stærkeste farver. Det er for alvor blevet vinter, og sneen har ligget tæt her på egnen. Der er Kristtjørn, Hyld, Dunet Gedeblad, Syre, Ørnebregne, Alm Mjødurt, Bredbladet Mangeløv, Normansgran, Brombær, Birk, Angelik, Lysesiv og Glansbladet Hæg, hvis blade er den lyseste grønne tone i buketten.

FAKTABOKS

Mødested: P-pladsen i den nordøstlige ende af Jels Midtsø
Kør ved søen fra Over Jelsvej ad Sølvagervej
Traveturen er på omkring tre kilometer
Vi holder juleafslutning undervejs med gløgg og æbleskiver
Buketturene arrangeres af et trekløver:
• Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afd.
• Haveselskabet Vejen
• Vejen Kunstmuseum
Det er gratis at være med – alle er velkomne