71. BUKETTUR
Københoved Skov


TID: Søndag den 17. marts 2024
Kl. 13.00 til 16.00

ALLE er velkomne. Arrangementet er GRATIS

MØDESTED kl. 13: Københoved Skov Bed & Breakfast, Københoved Skovvej 5, 6630 Rødding

Tekst af Teresa Nielsen



Vi mødes ved Københovedskov Bed & Breakfast, hvor Jens Henning Sørensen fortæller om stedet. Det er gradvist vokset frem og har omkring 300 overnatninger om året i de tre ferielejligheder med 2-4 sovepladser i hver. De er udsmykket med malerier udført af hans datter Karen Margrethe Sørensen, der er uddannet på kunstskole i Norge.

Den tidligere landmand, der ved Øster Lindet har haft et stort hold malkekøer, overtog huset, der er fra 1926, året inden den store orkan, der i 1999 for voldsomt ind over egnen. En sidebygning rev den ned og sendte løsdele ud i landskabet. Med støtte fra LAG-midlerne blev det starten på ombygningen til den længe, der i dag huser overnatninger. Dertil er der etableret en badesø, der står til fri afbenyttelse, shelters og en bålplads.

VILDTRESERVAT

På den anden side af vejen har Jens Henning Sørensen etableret et lille vildtreservat – et helle for vildtet, selv om han ikke selv er jæger. I samarbejde med Hedeselskabet er der opbygget cirkulære buskadser med spidsløn og et enkelt egetræ indeni en cirkel af grønel, sargents æble og lærk.

KØBEHNHOVED SKOV

Dagens travetur på omkring 3 km. går gennem skoven, der veksler mellem afdelinger med tætte, mørke granstammer i driftsskov og lyse arealer med næsten urørt skov, hvor mange af de små træer har sået sig selv. I en stor, nylig fældet lysning står de nyplantede små træer mellem selvsåede småtræer, der på sigt kommer til at presse hinanden op i højden i kamp om lyset.

Vi går ad skovveje, der er præget af de store mængder regn, vi har fået gennem de seneste måneder. Gummistøvler eller vandrestøvler anbefales. Kigger man efter i skovbunden, er her spor at krondyr, dådyr, og et sted lå jorden så fint, at små musespor tegnede sig hen over mudderet. Musene er der mange af i år. De trives og mange af deres unger overlever, da det netop har været oldenår med masser af agern, der ligger som kraftfoder til de små musefamilier.

Søen ved Københoved Skov

MARTS MÅNEDS BUKET

Månedens buket fortæller om et skov-/plantageområde og at foråret er godt på vej med bristende rakler og grønne knopper og spirer. Her er kviste af spidsløn, grønel, sargents æble, hyld, lærk kristtorn, fjelribs, ahorn, bøg, syren og hassel, mens gedeblad slår en bue hen over buketten, og årstidens eneste blomst, bellis, har fået plads mellem et udvalg af fine mosser.

MARTSMÅNEDS VASE

Marts-måneds vase er lavet af Annelie Grimwade Olofsson, der er aktuel på Vejen Kunstmuseum med sine bidrag til udstillingen Alkymistisk Træf. Midt i Skulptursalen står hendes amorfe ”gople” på et utal af ben. Marts-vasen – eller er det en tand, spørger de, der har set den – har tre ben. Vender man den, er der tre horn. Kunstneren er stærkt inspireret af Niels Hansen Jacobsens måde at modellere overfladen. Dertil har hun tilføjet sine helt egne marmorerende glasurflydninger – og glaskugler. Dem har hun også bragt med ind i Skulptursalen på museet, hvor de er vandret ud på de hvide gipsskulpturer. Kig godt efter, så får du øje på dem. Og hvad sker der så? Skulpturerne, der har stået dér siden 1924, får pludselig nyt liv, mens gæsterne går omkring dem og registrerer, hvor glaskuglerne er landet for en tid, mens udstillingen står på.

Om vasen fortæller Annelie Grimwade Olofsson, at den er lavet ”med et blik på de blomster, der er tilgængelige i naturen i marts måned, hvilket jo ikke er ret mange. Til sagen hører, at der i Skandinavien findes en tradition for at plukke ris om foråret, så vi kan se, når knopperne brister indendørs. Det gør vi, fordi vi har en længsel efter solen og foråret og de første grønne blade, der giver os ro i vores sjæle med lovord om alt det, lyset fører med sig – lige om lidt. Marts måned er en begyndelsens tid, og symboliserer begær, handlingskraft, energi, krig, og frugtbarhed – og så er det min fødselsdagsmåned.” I overdragelsen af vasen tilføjer hun, at den store vase selvfølgelig også kan bruges til blomster fra mange andre tider af året.

Kom med på tur og se de spæde forårstegn. Alle er velkomne, og turen er gratis. Medbring gerne egen te/kaffe til fælles kaffepause ved borde og bænke ved den anlagte sø og shelters.