Scene fra folkevisen »Elverhøj«
udateret

Gips.
Mål 63 x 63,5 x 7 cm.
Inv. 191.
Gave fra Peder Nyman ca. 1965.

Folkevisen »Elverhøj«
Folkevisen handler om en ungersvend, der lægger sig til at sove ved en elverhøj. Frem dukker tre underskønne elverkvinder, der frister ham med alverdens goder for at få ham til at blive hos dem. Lykkeligvis galer hanen ved morgenstund og redder den unge mand fra fortabelsen.

Relieffernes brug
Motiverne går igen på en serie små keramiske relieffer, der er omhyggeligt indrammet - et par stykker hænger i den inderste af mindestuerne på museet. Reliefferne »Scene fra Folkevisen »Elverhøj«« og »Agnete og Havmanden« hang i sin tid som dekoration i Nationalbankdirektør Johannes Lauridsen og Maren Lauridsens spisestue på den store gård »Grønvang« i Vejen. På et gammelt foto, der tilhører Lokalhistorisk Arkiv i Vejen, ses de to gipsrelieffer, som de i sin tid hang i spisestuen i Maren og Johannes Lauridsens hjem, "Grønvang", der lå for enden af alléen op fra Handelshøjskolen. Johannes Lauridsens blev i begyndelsen af 1900-tallet head-huntet til København til en stilling som Nationalbankdirektør.
På et gammelt foto, der tilhører Lokalhistorisk Arkiv i Vejen, ses de to gipsrelieffer, som de i sin tid hang i spisestuen i Maren og Johannes Lauridsens hjem, "Grønvang", der lå for enden af alléen op fra Handelshøjskolen. Johannes Lauridsens blev i begyndelsen af 1900-tallet head-huntet til København til en stilling som Nationalbankdirektør.