Thor og Gjøgleriet i Utgaard
1891

Gips 1891.
Mål 380 x 169 x 183 cm.
Inv. 132.

Skænket til museet af Niels Hansen Jacobsen.

Udstillinger
Charlottenborg 1891.
Separatudstilling i Den frie Udstillings bygning 1901.

Klik her for at bladre i 1901 kataloget

Klik her for at bladre i 1914-fortegnelsen fra billedhuggerens atelier-museum ved Skibelund Krat.
Thor og Gjøgleriet i Utgaard står som katalog nr. 1


Følgetekst til skulpturen
Der løb en stor graa Kat frem paa Gulvet. Thor satte sin Haand under Bugen paa den, og alt som han løftede, skød Katten Ryg, men højere kunde han ej bringe det, end at Katten loftede den ene Fod fra Jorden. - - - Da Thor og hans Ledsagere gik, sagde Utgaardsloke: »Nu skal jeg sige dig Sandheden, Synsforblændelse har jeg brugt; at du kunde løfte Katten med den ene Fod fra Jorden, forfærdede alle; det var Midgaardsormen, der ligger om alle Lande; Du løftede den saa højt, at der var kort til Himlen.

Citat fra N. M. Petersens Nordiske Mytologi, trykt i kataloget til Charlottenborgs forårsudstilling 1891.

Thors styrkeprøve
Skulpturens motiv er hentet fra den nordisk mytologiske fortælling om Thors rejse til Udgård. Det berettes her, at jætten Udgårdsloke narrede den stærke, men ikke alt for kløgtige Thor og hans rejsekammerater ved at udfordre dem til en række umulige prøver. Blandt andet skulle Thor vise sin styrke ved at løfte Udgårdslokes kat, som i virkeligheden var Midgårdsormen.

Midgårdsormens udformning
Det har været en udfordring for Hansen Jacobsen at forsøge at skabe et væsen, der både er Midgårdsorm og kat på en gang. Hovedet er et katterovdyrs, men med en spids, kantet tunge. Kroppen er en slanges, og for at illustrere dens enorme længde lader Hansen Jacobsen den komme til syne flere steder i klippen. Midgårdsormens overflade er oversået med et genkommende spiralmønster i relief, hvis lys- og skyggevirkning gør det ud for farverne i slangens brogede, skællede skind. Fremstillingen af Midgårdsormen viser for første gang Hansen Jacobsens lyst til at arbejde med motiver, der vanskeligt lader sig gengive i tredimensionel form.

Klik her hvis du vil læse om Thors oplevelser i Udgård