Ane Kirstine Jacobsen, født Hansen, Kunstnerens moder
1886/1887

Gips
Bronzeafstøbning af ukendt dato
Mål i bronze 39 x 32 x 20 cm
Inventarnummer VKV 0130a i gips, VKV 0130b i bronze

Skænket til museet af Niels Hansen Jacobsen.

Klik her for at bladre i 1914-fortegnelsen fra billedhuggerens atelier-museum ved Skibelund Krat. Portrættet af kunstnerens moder står som katalog nr. 20

Elevarbejde
Hansen Jacobsens tidligst daterede skulpturværk er denne buste forestillende hans moder, Ane Kirstine Jacobsen. Busten er bagpå signeret "NHJ 1886 eller 1887", som om Hansen Jacobsen ikke helt kunne huske hvilket år den blev til. Under alle omstændigheder må han have lavet busten, mens han var elev på Kunstakademiet, hvor han var indskrevet i årene 1884-88.

Ane Kirstine Jacobsen, født Hansen (1822-1891)
Ane Kirstine var eneste datter af en degn fra Egtved. Hun blev gift med Carl Peter Jacobsen, som var karl på faderens gård, den 16. april 1842. Parret drev nogle år Holsted Kro, før de i slutningen af 1850'erne købte en nyopført gård i Vejen - 'Gården' blev den kaldt. Ane Kirstine blev moder til fem børn, hvoraf Niels Hansen Jacobsen var den yngste. Busten portrætterer hende som 64-årig. Hun døde 7 år senere i en alder af 71 år.

Moderens støtte til kunstnerkarrieren
Hansen Jacobsens moder støttede ham, da han som 22-årig besluttede sig for at satse på kunstnerkarrieren og søge ind på Kunstakademiet i København - meget mod sin faders vilje. Han så helst, at sønnen videreførte familiens landbrug. I studietiden sendte Niels Hansen Jacobsens moder ham jævnligt penge og mad.

Et barnebarn fortæller
Niels Th. Mortensen, Niels Hansen Jacobsens biograf, citerer Ane Kirstines datterdatter for følgende karakteristik: ...hun var Mildheden selv; men der var alligevel noget bestemt og retfærdigt over hende, der gjorde, at hun i høj grad kunne sætte sig i Respekt. Jeg har heller aldrig hørt Bedstefader dominere over Bedstemoder; det faldt ham sikkert slet ikke ind.

Gården og Hytten
Niels Hansen Jacobsen viser om på huggepladsen foran Hytten. 'Gården' var et af den lokale bygmester Peder Holden Hansens bedste arbejder. Huset var fredet, men kom alligevel senere til at vige pladsen for plejehjemmet Rosengåden. Plejehjemmet er siden ombygget til udlejningsejendom i den nordlige ende af Vejen by.

Aftægtsboligen 'Hytten' findes stadig på adressen Skolegade 12, Vejen. Der boede Niels Hansen Jacobsen fra han vendte hjem fra Paris omkring 1902, og frem til han flyttede ind på det nyopførte museum i 1924. Omkring 'Hytten' havde han en stor mark med sten, hvor bestilleren kunne udvælge råvaren til en gravsten, sit 'huggehus', hvor stenene blev hugget til, og lidt længere væk sin værkstedsbygning med ovne til brænding af de keramiske arbejder.