SAXBO
25. april – 15. november 2015

SE filmen som Mette Mærsk har lavet til SAXBO-udstillingen

Se de 15 SAXBO-nedtællingsfortællinger – skrevet op til lukning af udstillingen

Se billeder af SAXBO-udstillingen på Vejen Kunstmuseum

I 100-året for kvindernes valgret kommer Vejen Kunstmuseums hovedudstilling til at handle om et af Danmarks bedst kendte keramiske værksteder, SAXBO, der blev etableret, opbygget og drevet af Nathalie Krebs (1895-1978). Hun var en kvinde med høje ambitioner og en utrolig arbejdsindsats. Hun nåede at modtage megen hæder for sit virke og var i 1951 blandt de første kvindelige modtagere af Dannebrogsordenen. I erkendelse af Saxbo-værkstedets nationale betydning var hun fra 1971 på finansloven.

Nathalie Krebs’ forældre holdt på at deres datter skulle have mulighed for at læse videre. Hun gik ind i en ellers mandsdominerede verden af kemikere og specialiserede sig efter endt eksamen i 1919 i arbejdet med keramiske glasurer med ansættelse hos Bing & Grøndahl. I slutningen af 1920’erne søgte hun egne veje for at forbyde sig i arbejdet med stentøj. Hun skabte en af Danmarks internationalt bedst kendte keramiske værksteder med et sikkert nordisk gennembrud med store udstillinger i 1930’erne og frem. Renomméet byggede på en kombination af ekstremt høj standart af kunstnerisk formgivning og teknisk præcision i modellering, glasur og brænding.

Efter anden verdenskrig kom Saxbo-stentøjet med som en del af indretningen i den internationale lancering af og den følgende gode modtagelse af dansk møbelkunst og boligstil i begrebet Scandinavian Modern. Hvad kunne stå renere, enklere, mere ædelt på et Wegner-bord end netop en SAXBO-krukke? SAXBO-eventyret står som en central del af den danske kulturarv, men er af uvisse årsager endnu kun punktvis beskrevet og mangler en samlende præsentation. For eftertiden er det vigtigt at få kortlagt historien om Nathalie Krebs’ virke.

I den indledende fase kombinerede hun sin tekniske indsigt med Gunnar Nylund (1904-1997) som formgiver og fra 1932 og frem til værkstedets lukning i 1968 særligt med Eva Stæhr-Nielsen. Udstillingens mange indlånte værker kommer til at vise, hvordan hun over årene også arbejdede sammen med andre markante kunstnere som Hugo Liisberg, Axel Salto og Jais Nielsen mens andre kunstnere blot fik deres værker brændt på værkstedet. Vejen Kunstmuseum er gradvist ved at opbygge en database over værkstedets produktion.
- klik her for at gå til databasen